Jarosław Kuźniar in Brief Sept. 15, 2025

Zmarzlik mistrzem świata na żużlu!

• Ruszyły stypendia od Świątek 
  • Sensacja w maratonie - Tanzania ze złotem MŚ!
  • Adidas partnerem Audi F1 

Transkrypcja:

ZMARZLIK DORÓWNAŁ LEGENDOM! Bartosz Zmarzlik szósty raz w karierze wygrał cykl Grand Prix i został indywidualnym mistrzem świata w żużlu! Polak zrównał się w klasyfikacji wszech czasów z legendarnymi Ivanem Maugerem i Tonym Rickardssonem. 

-

Duplantis po raz 14 pobił rekord świata w skoku o tyczce! 25-letni Szwed skoczył 6.30 w Tokio, przesuwając własne osiągnięcie o centymetr i zdobywając trzeci z rzędu tytuł mistrza świata.

Za pierwszymi dwiema próbami nie udało się, ale za trzecią - przy wsparciu wypełnionego po brzegi Stadionu Narodowego - przeleciał nad poprzeczką. Atmosfera była zupełnie inna niż cztery lata temu, gdy wygrywał olimpijskie złoto przed pustymi trybunami z powodu pandemii. 

-

HISTORYCZNY FINISH W MARATONIE! Alphonce Felix Simbu sięgnął po złoto w maratonie! Tanzańczyk wyprzedził Niemca Amanala Petrosa o zaledwie trzy setne sekundy, dając swojemu krajowi pierwszy tytuł mistrza świata w historii.

"Gdy wbiegliśmy na stadion, nie byłem pewien, czy wygram. Dopiero gdy zobaczyłem na telebimach siebie na szczycie wyników, poczułem ulgę. Zrobiłem historię” - mówi Simbu.

Obaj biegacze uzyskali identyczny czas 2:09:48. To bliższy finisz niż w legendarnym finale sprintu na 100m dzień wcześniej!

-

IGA ŚWIĄTEK ZAKŁADA FUNDACJĘ! Ruszył pierwszy program stypendialny. Na stole pół miliona złotych i dostęp do sztabu ekspertów współpracujących z polską tenisistką.

"Sport dał mi bardzo wiele, nie tylko sukcesy, ale także wartości, które kształtują mnie jako człowieka. Chcę dzielić się tym doświadczeniem i pomagać innym sportowcom rozwijać skrzydła" - mówi sześciokrotna mistrzyni wielkoszlemowa.

Fundacja ma wspierać rozwój sportowy dzieci i młodzieży, promować zdrowy styl życia oraz wyrównywać szanse w sporcie. Program stypendialny skierowany jest do sportowców od 15 do 22 roku życia. Tych, którzy reprezentują Polskę w dyscyplinach olimpijskich.

-

HAMILTON CZEKA NA PIERWSZE PODIUM W FERRARI! Lewis Hamilton nadal nie stanął na podium jako kierowca Ferrari, ale szef zespołu nie ma wątpliwości - stanie się to przed końcem sezonu. Siedmiokrotny mistrz świata startował dziesiąty w GP Włoch po karze i finiszował szósty.

Ferrari są drudzy w klasyfikacji konstruktorów, ale tracą 337 punktów do McLarena. To jedyny zespół z czołowej czwórki, który jeszcze nie wygrał w tym sezonie - poza zwycięstwem Hamiltona w sobotnim sprincie w Szanghaju.

-

ADIDAS PARTNEREM AUDI F1! Niemiecki gigant sportowy Adidas zostanie partnerem odzieżowym zespołu Audi Formula 1 od przyszłego roku. "Jesteśmy dumni z partnerstwa i wspierania ich debiutu na najwyższym poziomie sportowej rywalizacji" - mówi CEO Adidasa.

Audi i Adidas wspólnie wypuszczą linię produktów obejmującą odzież, obuwie i akcesoria przed rozpoczęciem sezonu 2026. Adidas jest już dostawcą dla zespołu Mercedes F1.